DNB heeft op grond van de Bankwet een statistiektaak: het verzamelen van statistische gegevens en het vervaardigen van statistieken. De volgende wettelijke regelingen leggen daarvoor de basis:
- ECB-verordeningen
- Wet op het financieel toezicht
- Wet financiële betrekkingen buitenland.
DNB heeft daarnaast op grond van de Pensioenwet een beleidsinformatietaak: het verstrekken aan de voor pensioenen verantwoordelijke Minister van alle gegevens en inlichtingen die noodzakelijk zijn voor het door deze Minister te voeren beleid inzake pensioenen en het onderzoek naar de toereikendheid van de pensioenwetgeving. Toezichthouder DNB beheert hiertoe een databank, en stelt een Informatie- en beheersplan Pensioenwet op.
Het juridisch kader wordt regelmatig aangepast. Zo kan DNB de kwaliteit van statistieken verbeteren en nieuwe statistieken bouwen om actuele trends in kaart te brengen en beleidsmakers te voorzien van cijfers. Een voorbeeld: in Europees verband ontwerpt DNB statistieken over de activiteiten van beleggingsinstellingen, securitisatievehikels en geldmarktfondsen. Tegelijkertijd zijn er initiatieven om de inzichten te verdiepen. Een voorbeeld is de Europese database over het houderschap van individuele aandelen en obligaties: de Securities Holdings Statistics . Elke centrale bank van het eurogebied verzamelt hiervoor gedetailleerde gegevens.
In de dataverzameling en statistiekontwikkeling werkt DNB intensief samen met diverse organisaties– nationaal én internationaal.
CBS
DNB en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beogen met hun nauwe samenwerking:- de efficiëntie van de nationale statistiekprocessen te vergroten
- de kwaliteit en consistentie van de statistieken te verhogen
- de maatschappelijke rapportagelast te beperken.
Daarbij zijn afspraken gemaakt over de taakverdeling bij de uitvraag aan instellingen en de overname van elkaars verplichtingen. De taken zijn zo verdeeld dat DNB zich richt op de monetaire ontwikkelingen en de ontwikkelingen van de financiële sector. Zo verzamelt DNB informatie over financiële instellingen: deze data gebruikt het CBS voor het opstellen van Nationale Rekeningen. Omgekeerd gebruikt DNB voor haar statistieken weer de data die het CBS verzamelt. En ook voor andere taken maakt DNB gebruik van CBS-data, zoals de inflatie, de hypotheekschuld en de huizenprijs.
ESCB
DNB is onderdeel van het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB) en het Eurosysteem. Hierin werkt DNB mee aan monetair beleid, betalingsverkeer en valutamarktoperaties. Daarvoor verzamelen DNB en andere centrale banken data over financieel-economische ontwikkelingen. Daarbij hanteren zij uniforme definities en classificaties. In de video vertelt de ECB over het belang van goede statistieken voor haar beleid.
Alle verzamelde data staan in het Statistical Datawarehouse van de ECB. De website euro-area-statistics.org presenteert de belangrijkste financiële en monetaire data van de eurolanden. Zie hier voor additionele informatie over de statistiek van eurolanden.
IMF
DNB neemt deel aan IMF-initiatieven ter verbetering van de vergelijkbaarheid van de statistieken van de financiële sector, kapitaalstromen en financiële verwevenheden. DNB publiceert hiervoor verschillende datatabellen. Ook participeert DNB in het IMF-overleg over de richtlijnen voor de compilatie van de betalingsbalans. Nederland voldoet aan SDDS Plus: de hoogste IMF-disseminatiestandaard voor landen met systeemrelevante financiële sectoren.
OESO
DNB levert ook gegevens aan de OESO, met name over directe buitenlandse investeringen en institutionele beleggers. De data die DNB aan de OESO levert over institutionele beleggers – dat zijn pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsinstellingen – zijn gebaseerd op cijfers uit de Nationale Rekeningen over deze sectoren (zie https://stats.oecd.org/ onder het kopje National Accounts en Institutional Investors Statistics). Daarin zijn de cijfers van deze beleggers onderling op elkaar afgestemd en om die reden bewerkt. Deze data over Nederlandse institutionele beleggers wijken daarom af van de DNB-statistieken voor die beleggers.